수상

iF Design Award 2018, 'winner'

Reddot Award 2016, 'winner'

멤브레인 파빌리온

프로젝트_018

대지위치_서울혁신파크

프로그램_이동도서관

면적_>100.0 m2

단계_완공

작업범위_설계, 시공

연도_2015

사진_임준영

야외도서관 프로젝트(지식허브 프로젝트)는 혁신파크의 이미지가 대지에 시각적으로 형상화 되는 최초의 작업이다. 이 작업은 혁신파크의 로고인 ‘큐브’의 이미지를 근거로 시작되었다. 큐브는 모든 형태 중에 가장 기본에 해당하는 형이지만, 가벼운 변화만으로도 시각적으로 역동적인 이미지를 연출 할 수 있다. 기본에 충실하되, 함께 모이는 곳에서 다양한 변화를 창조해내는 것. 이것이 혁신파크의 주요한 정신이라 해석했고, 세 개의 파빌리온에 적용시켰다. 세개의 파빌리온은 큐브의 형을 유지하되, 색채, 소재, 형체의 다양성을 주어 기본과 창조성을 동시에 실험하였다. 그리고 또다른 하나의 멤브레인 파빌리온은 큐브와 강한 대비를 이루는 곡선을 전면적으로 활용하되, 혁신파크의 오래된 공원인 숲과 조화를 이룰 수 있도록 연출했다. 
 

Membrane Pavilion은 아이코닉 어워즈, 저먼 디자인 어워즈, 아키타이저 어워즈, 레드닷 디자인 어워즈의 4가지 국제 건축디자인 상을 수상한 작품이다. 원래 글램핑으로 설계되었지만, 야외 도서관, 전시관 등 다양한 용도로 활용가능하게 실험하고 있다. 혁신파크에는 공공성을 띈 작업으로써 최초로 공개되는 것이다. 이번 작업은 바위들 사이에 핀 꽃에 영감을 얻어 작업되었으며, 파빌리온을 이루는 특유의 곡선은 한국의 특유의 서정성과 현대적 역동성을 동시에 표현한다. 낮에는 조형물로 기능하지만, 밤에는 랜턴으로 활용되는 변신은 눈여겨 볼 만한 포인트다.

Membrane Pavilion

Project_018

Location_Seoul innovation park

Program_Mobile library

Area_>100.0 m2

Status_Completed

Work scope_Design, Construction

Date_2015

Photograph_June Young Lim​​

'Mobile Library' project is commissioned by Seoul Innovation Park and Seoul city. 100,000m2 site was occupied by Ministry of food and drug safety for last 60 years and the intention of the project is to revitalize and open the gate to the public for its first time. Currently, number of social companies and startups are gathered and occupied to solve social issues of Seoul. The Seoul city governments decided to open up the complex to vitalize natural interaction between the tenants and citizens. The key concept of the project derived from the logo 'cube' of Seoul Innovation Park. The cube is one of the most basic geometry, but yet, it creates dynamic manifold with small changes. Each Pavilions named after its externally exposed cladding characters, such as pipe, mirage, block attached and membrane pavilion. The very basic shape cubes are experimented and developed with various colors, finishing material and positioning angle etc. The membrane pavilion, on the other hand, is curvilinear shaped, which creates a strong contrast to the others but still stays in harmony with the surrounding of Seoul Innovation Park.

 

The membrane pavilion was, originally, designed as a luxury glamping tents but then modified and implemented for the public mobile library project. The original concept was inspired from a flower bud, which grows on the surface of the rock. The curvilinear structures express traditional lyricism and dynamism of modern Korea. The pavilion gives aesthetic emergence as a sculpture during the day, while lightens around at night time like a lantern.

© 2013-2019 by ArchiWorkshop

ALL rights reserved. 

T.(02) 542 3947 

office@archiworkshop.kr, Seoul, Korea