top of page
Jeonju Museum of Art | 전주시립미술관

저희가 제안한 전주시립미술관은 전주시의 문화적 자산을 현대적으로 재해석하여 시각 예술의 새로운 랜드마크입니다. 설계 개념은 문화적 콘텐츠가 층을 이루며 쌓여 있는 것을 의미하는 ‘층층’ 미술관입니다. 미술관의 다층 구조를 강조하며, 각 층마다 다른 주제나 예술을 유연하게 표현하고 사용될 수 있는 공간으로서의 역할을 강조합니다.

전주시립미술관 5층에 위치한 열린 테라스 공간은 전주시의 전망을 즐길 수 있는 공간으로, 천정이 보호하는 외부 공간에서 외부 전시공간의 역할을 수행하기도 합니다. 카페와 레스토랑이 함께 위치해 있어, 관람객과 이용자에게 드라마틱한 경관을 즐기면서 휴식을 취할 수 있는 이상적인 장소를 제공합니다. 테라스는 미술관의 다양한 기능을 통합하는 공간으로서, 방문객들에게 예술적 영감과 함께 사교적인 분위기에서 휴식을 취할 수 있는 기회를 제공하여, 전시 경험을 더욱 풍부하게 만듭니다.

대지위치_전북 전주시 덕진구

면적_12,616 m2

작업범위_디자인 제안

연도_202​4

​협업: 스튜디오 아커후이스 (파리)

Our proposed Jeonju Museum of Art is a new landmark for the visual arts that reinterprets the city‘s cultural assets in a modern way. The design concept is a “stacked” museum, meaning that the cultural contents are stacked in layers. It emphasizes the multi-layered structure of the museum and its role as a space where different themes or art can be flexibly expressed and used on each floor.

The open terrace space on the fifth floor of the Jeonju Museum of Art, proposed by ArchiWorkshop, offers views of the city of Jeonju and also serves as an exterior exhibition space. A café and restaurant are co-located, providing visitors and users with an ideal place to relax while enjoying the dramatic views. The terrace is a space that integrates the various functions of the museum, offering visitors the opportunity to relax in a social setting with artistic inspiration, enriching the exhibition experience.

Location_Jeonbuk Jeonjusi Deokjingu

Area_12,616 m2

Work Scope_Design Proposal

Date_2024

 

Collaboration_Studio Akkerhuis (Paris)​​​

bottom of page